Forsvarschef Bjørn Bisserup om det netop indgåede forsvarsforlig i januar 2018:
Jeg synes, det er en rigtig god aftale. Man kan altid diskutere, om der skulle flere penge til. Men som forsvarsministeren også påpeger, så er der en grænse for, hvor meget man kan nå at bygge op, i den tid der er til rådighed, siger forsvarschef Bjørn Bisserup.
I november 2021 forklarer forsvarschef Flemming Lentfer i et interview til Andreas Krog i Altinget, hvorfor det er nødvendig at udskyde en række vigtige tiltag til næste forlig:
En væsentlig forklaring på problemerne med at få implementeret forligsinitiativerne skal ifølge forsvarschefen findes i den måde, som finansieringen af forsvarsforliget for 2018-2023 blev skruet sådan sammen på, hvor 60 procent af pengene først er til rådighed i de to sidste forligsår.
Ud af forligets i alt 12,8 milliarder kroner kommer 2,8 milliarder kroner og 4,8 milliarder kroner først i henholdsvis 2022 og 2023. Det gælder blandt andet penge til luftværn til brigaden, som er et af de fem udskudte initiativer.
I øvrigt hatten af for Flemming Lentfer, der oprigtigt og sagligt forklarer hvorfor det tager så lang tid at genopbygge militære kapaciteter, som man har afskaffet. Jeg har ikke tidligere hørt tommelfingerreglen om at en anskaffelsesproces tager syv år, men det virker rigtigt. For nogle ting går det nok hurtigere, og for andre tager det længere, men syv år er en god rettesnor. Derfor er det også problematisk med 4-6 årige forsvarsforlig, som oplister en masse kapaciteter der skal anskaffes i indeværende forlig.
Skriv et svar